Hyvinvointipolku




 




Tervetuloa hyvinvointipolulle

Hyvinvointipolku kulkee Vinnarin ja Varekselan lähimetsässä Harjavallassa. Polulla kulkiessasi aistit monipuolista metsää sekä saat virkeyttä ja hyvää mieltä. Polulla on helppoa kulkea, kulkemiseen et tarvitse erityisiä tietoja tai taitoja.

Hyvinvointipolulla on toiminnallisia pysähtymispaikkoja. Niiden tarkoituksena on auttaa sinua saamaan kävelystä irti enemmän myönteisiä asioita kuin pelkästään kulkemalla polku pysähtymättä.


 

 

 Hyvinvointipolun lupaukset sinulle

o   saat tietoa hyvinvointivaikutuksista, joita metsä tuottaa ihmiselle
o   saat käyttöösi henkistä hyvinvointia vahvistavia harjoituksia
o   virkistyt
o   verenpaineesi alenee
o   tutustut monimuotoiseen luontoon


Mitä tarvitset, jotta lupaukset toteutuvat?

o   aikaa ja halua ulkoiluun
o   säänmukaisen vaatetuksen
o   harjoitusten tekemisen
o   harjoitukset ovat kokemuksellisia ja jokainen voi ymmärtää ne omalla tavallaan. Ne saavat jopa tuntua oudoilta tai huvittavilta!

Pyydämme sinua tutustumaan ensimmäiseen pysähtymispaikkaan ja hyvinvointimatkasi voi alkaa.


A Hyvää oloa metsästä

Tämän polun tarkoituksena on tuottaa hyvää oloa. Tutkimusten mukaan 10 minuutin oleilu luonnossa alentaa verenpainetta ja 20 minuutin oleilu kohottaa mielialaa. Tarkkaavaisuutesi paranee yli 60 minuutin luonnossa olon jälkeen. Energiaa kuluu liikkuessasi metsässä.

Polun pituus on 2,5 kilometriä. Sitä on helppo kulkea ja maasto on tasainen. Osa polusta on soratiellä ja suurin osa kulkee metsäpolkua pitkin. Polku on viitoitettu puihin kiinnitetyillä punaisilla ja sinisillä kuitunauhoilla.

Keväällä ja sateen jälkeen polun pinta on märkä ja jalkineeksi voit tarvita saappaat. Muutoin sään mukainen vaatetus on riittävä. Katso polun kulku kartalta. Varaa polun kulkemiseen ja harjoitusten tekemiseen noin kaksi tuntia.


B Metsässä olo alentaa verenpainetta

Verenpaineen aleneminen on helppo tapa todentaa luonnossa oleilun terveysvaikutuksia. Tässä pysähtymispaikassa voit mitata verenpaineesi, laitathan lukemat talteen. Toista verenpaineen mittaus kierrettyäsi polun.

Jatka matkaa pihasta soratietä pitkin itäänpäin. Kävele noin 200 metriä. Pysähtymispaikan merkkinä on kivi soratien vasemmalla puolella.


C Hengitä metsän raikasta maisemaa!

Vaikka et aina huomaakaan, hengität taukoamatta. Aivot ohjaavat hengittämisen voimakkuutta; jos tarvitset enemmän happea, hengityksesi tihenee. Hengitys tasaantuu metsäkävelyllä ja rentoudut.
 
Lue teksti, harjoitus auttaa sinua rentoutumaan ja pysähtymään. Jatka harjoitusta niin pitkään kuin tuntuu tarpeelliselta, yleensä 2-3 minuuttia on riittävä aika.

Ota tukeva asento tai istu kivelle ja sulje silmäsi. Keskity hengitykseesi. Tunne kuinka ilma virtaa sieraimistasi sisään ja ulos.

Tunne kuinka keuhkosi vuoroin laajenevat ja vuoroin supistuvat. Aisti vatsasi liikkeet hengityksen rytmissä.

Anna itsesi rentoutua ja havaitse hengityksen tuntemukset kehossasi. Kun havaitset huomiosi liikkuneen pois hengityksestä, pane se vain merkille ja tuo se lempeästi takaisin ja jatka hengityksesi seuraamista.

Jatka harjoitusta niin pitkään kuin tuntuu tarpeelliselta.


Harjoituksen jälkeen jatka matkaa soratietä pitkin ja kävele noin 300 metriä. Tulet risteykseen ja käänny vasemmalle. Noin 50 metrin jälkeen polku haarautuu ja valitse vasemmanpuolimmainen polku. Seuraava pysähdyspaikka on kuljettuasi 50 metriä.


D Huomaatko luonnon äänet?

Pysähdyspaikalla on mäntymetsää. Täällä on erilaisia ääniä, kuten lintujen äänet, lehtien havina, tuulen humina, hyönteisten surina, ihmisen toiminnan äänet. Tutkimusten mukaan yli tunnin oleilu luonnossa lisää ihmisen tarkkaavaisuutta.

Tarkkaavaisuutta voit mitata laskemalla, kuinka monta eri ääntä kuulet. Pysähdy hetkeksi kuuntelemaan metsän ääniä, voit sulkea silmäsi. Mitä kaikkea kuulet?


Tehtyäsi harjoituksen jatka matkaasi eteenpäin ja kulje 600 metriä. Edessäpäin näkyy sähkölinja, mutta ennen sitä käänny vasemmalle polkua pitkin metsään. Kulje noin 100 metriä.


E Vertauskuva ja minä

Pysähdyspaikka on kasvuisassa männikössä. Pysähtymispaikan tavoitteena on kiinnittää huomiota omiin ajatuksiin ja tuntemuksiin. Näin voimme tunnistaa asioita, joita saatamme pohtia ja näin annamme niille tilaa tulla esille. Tee oheinen harjoitus.

Etsi pysähtymispaikalta itseäsi tai tämänhetkistä elämäntilannetta kuvaava asia, joka voisi olla sinulle vertauskuvana. Tunnetko oleva tukeva kuin puu, taipuisa kuin heinä tai kova kuin kivi? Mieti tuon vertauskuvan kautta elämääsi. Mikä on elämäntilanteesi? Saatko uusia ajatuksia? Halutessasi voit kertoa asiasta matkakumppanillesi.


Jatka matkaa eteenpäin. Kuljettuasi 200 metriä, polku kaartaa vasemmalle ja yhdistyy hieman leveämpään polkuun. Kulje 800 metriä ja ohitat sekä kasvuisan mäntytaimikon että oikealla puolella sijaitsevat omakotitalot. Polku kulkee hoidetulla nurmikolla ja kulje rohkeasti tätäkin pitkin, peltoakin näkyy vasemmalla puolella. Pelto jää taakse vasemmalle ja nouset metsäiselle kumpareelle. Polkujen risteyksen jälkeen on pian seuraava pysähdyspaikka.


F Anna aikaa ajatuksille

Pysähdyspaikan oikealla puolella polulta viiden metrin päässä on järeä haapa ja siinä on kääpä ja linnunkolo. Löydäthän! Täällä tehdään harjoitus, joka auttaa sinua huomaamaan, kuinka ajatukset tulevat ja menevät. Lue oheinen teksti ääneen tai itseksesi. Harjoitus kestää 2-3 minuuttia.

Metsässä näkyy linnunkolo. Siellä on välillä asukkaita ja pesätarpeita, välillä se on tyhjä. Koko ajan se on kuitenkin linnunkolo. Tila, johon linnut saavat tulla asumaan tai yöpymään, tai vain suojaan huonolta säältä.

Minä olen vähän niin kuin tuo lintujen koti puussa. Minussa on tilaa ajatuksilleni ja tunteilleni. Koko ajan olen sama minä, mutta minun ajatukseni ja tunteeni vaihtuvat, vähän niin kuin asukkaat linnunkolossa.

Linnunkolossa on aukko, josta lintu voi lentää pois ja tulla takaisin. Samalla tavalla minun pitää päästää ajatukset tulemaan ja menemään. Jos kolon suulle laittaa esteen, ovat seuraukset ikävät.

Minä haluan olla linnunpesä, joka rakastaa kaikkia lintuja, jotka siellä käyvät.


Jatka matkaa 100 metriä ja olet seuraavalla pysähdyspaikalla.


G Aistit vireiksi

Katso pysähdyspaikan vasemmalla puolella olevia luonnonarvoltaan monipuolista metsää. Luonnonhoito on jokapäiväinen osa metsätaloutta ja metsien hoitoa. Lajistoltaan monimuotoinen metsä on terve ja kestävä. Pienillä teoilla voidaan lisätä monimuotoisuutta.

Metsässä aistimme toimivat paremmin ja havaitsemme enemmän nähtävää, kuultavaa ja haistettavaa. Hyvinvointipolulla voi harjoitella aistien avaamista ja rauhallista huomion keskittämistä luontoon seuraavan harjoituksen avulla. Lue oheinen teksti ja tee harjoitukset. Käytä aikaa noin viisi minuuttia tai niin kauan kuin tuntuu sopivalta.

Nauti näistä puista kaikilla aisteillasi.

Katsele puiden muotoja, pintoja ja varjoja.

Ota käteesi neulasia ja lehtiä. Haistele niitä ja huomaa erilaisia tuoksuja.

Tunnustele neulasia ja lehtiä ja tunnet erilaisia pintoja.

Mitä kaikkea huomaat aisteillasi? Mistä tulet tietoiseksi?

Kiitä puita tästä pysähtymistä.

Kiitä itseäsi tästä pysähtymisestä.


Jatka matkaa eteenpäin ja saavut pian peltoalueelle.


H Tällä paikalla on historia

Pysähtymispaikan tavoitteena on auttaa huomaamaan, että luonto ympärillämme kätkee paljon tietoa menneiden sukupolvien työstä, elinkeinoista ja elämästä. Sukupolvien jatkumo on tärkeä asia. Lue oheinen kuvaus ja tarina Naakan tilasta.

Naakan tila on vanha ratsutila eli rustholli, jonka tehtävänä oli varustaa asekuntoinen mies ja hevonen sotaa varten. Naakan tila on ollut historian kirjojen mukaan olemassa ainakin 1600-luvun alusta. Päärakennus on 1850-luvulta pihapiirin muut rakennukset ovat 1900-luvun alusta.

Sukunimi on tullut Satakunnassa talon mukaan. Oskari ja Alma Rauvola ostivat Naakan talon vuonna 1905 ja heidän sukunimensä vaihtui Naakaksi. Heidän aikanaan tila laajeni, taloja tuli lisää ja päärakennukseen tehtiin kaunis lasiveranta. Navetassa oli lehmiä 1960-luvulle asti. Nykyään pellot on vuokrattu. Tilalla on maatilamajoitusta ja korupaja.


I Hyvän tiedon lähteille

Toista verenpaineen mittaus kierrettyäsi polun. Vertaa tätä lukemaa ensimmäiseen mittaukseesi.

Hyvinvointipolulla olet oppinut tietoisen läsnäolon taitoa ja omien sisäisten kokemustesi tarkkailemista. Luonnossa oleminen hoitaa tutkitusti kehoa ja mieltä.

Muita harjoituksia henkisen hyvinvoinnin lisäämiseen löydät kirjallisuudesta, jota on viime aikoina julkaistu runsaasti. www.oivamieli.fi -verkkopalvelu puolestaan on kaikille ilmainen palvelu. Se on Suomen Mielenterveysseuran tarjoama ja VTT:n ylläpitämä palvelu hyvän mielen taitojen harjoitteluun.

METSOn eli Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman avulla yksityiset metsänomistajat voivat suojella metsiensä monimuotoisuutta vapaaehtoisesti. Ohjelman tavoitteena on varmistaa, että koko Suomessa kasvaa jatkossakin sellaisia metsiä, joissa myös uhanalaiset ja harvinaistuneet metsälajit voivat elää. Lisätietoa löydät www.metsonpolku.fi –sivustolta.

Kiitokset sinulle.


Tapio Oy ja Suomen metsäkeskus tuotteistavat matkailuyrittäjien käyttöön Hyvinvointipolun Luontomatkailu ja METSO –hankkeessa, joka toteutetaan 2014-2016. Hankkeessa saadaan kokemuksia talousmetsän ja luontokohteiden tuotteistamisesta matkailukäyttöön sekä METSO-ohjelman mukaisen suojelun ja paikallistason matkailuelinkeinotoiminnan välisistä yhteyksistä. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö METSO-ohjelman kehittämisvaroista. 13.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti